آبکاری چیست ؟ چه انواعی دارد ؟

آبکاری به یک فرآیند صنعتی گفته می‌شود که در آن قطعات فلزی به وسیله‌ی غرق کردن آن‌ها در مایعات مختص مانند فلزات یا آلیاژها به منظور پوشش دهی و حفاظت از اکسیداسیون، زنگ زدگی و کاهش سایر پوسیدگی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این فرآیند می‌تواند به عنوان یک روش تزریق مستقیم انجام شود و یا به صورت یک عملیات الکتریکی (الکترولیتی) صورت گیرد.

مهمترین نوع آبکاری‌ها شامل:

1. **آبکاری الکترولیتی (Electroplating):** در این روش، قطعات فلزی به عنوان کاتد در یک محلول الکترولیتی قرار می‌گیرند و از طریق یک منبع تغذیه الکتریکی با برقراری جریان الکتریکی، فلزات به صورت یونی از آن‌ها به سمت سطح قطعه کشیده می‌شوند.

 

2. **آبکاری مکانیکی (Electroless Plating):** در این روش، پوشش فلزی بدون نیاز به جریان الکتریکی ایجاد می‌شود. در واقع، واکنش شیمیایی در محلول الکترولیتی باعث تبدیل فلزات به یون‌ها می‌شود و سپس این یون‌ها به سمت قطعه جذب می‌شوند.

 

3. **آبکاری حرارتی (Hot-dip Galvanizing):** در این روش، قطعات به صورت کامل به مایع گرم ذوب شده از فلز (معمولاً روی) غرق می‌شوند تا لایه‌ی پوششی حاصل شود.

 

4. **آبکاری پخش (Sherardizing):** در این روش، قطعات فلزی با پودرهای فلزی ترکیب می‌شوند و در یک محیط خاص در دماهای بالا گرما داده می‌شوند تا پوششی متراکم حاصل شود.

 

5. **آبکاری براق (Electropolishing):** در این روش، سطح قطعات فلزی توسط یک محلول الکترولیتی غرق می‌شوند و سپس با اعمال جریان الکتریکی و تاثیرات شیمیایی، لایه‌ی نازکی از سطح حذف می‌شود، که باعث می‌شود سطح براق و صاف شود.

 

از آبکاری در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، الکترونیک، صنایع معدنی، ساختمانی و ... استفاده می‌شود. این فرآیند به حفاظت، زیبایی و افزایش مقاومت قطعات کمک می‌کند.